”Vinul este poezie îmbuteliată” (Robert Stevenson)

EDIȚIA 1 – Central Park Wine Festival

Alergăm. Respirăm. Provocările curg. Suntem în competiție. Unii cu alții. Noi cu noi înșine. Totul este viteză. Aglomerația ne sufocă. Alergăm.

Dar viața nu este despre a goni într-o cursă infernală. Nu se reduce la provocare și acumulare, ci înseamnă și relaxare. Viața înseamnă lucruri simple, care ne bucură și ne încântă. Pentru a rezista în agitația ce ne înconjoară, avem nevoie să revenim la aceste lucruri simple.

Vinul


Vinul este ancora ce ne poate domoli alergarea spre a privi frumusețea din jur. Spre a redescoperi oamenii și bucuria dialogului. Spre a reinventa tradițiile și modul de relaționare. Vinul este un liant ce a însoțit omenirea din cele mai vechi timpuri. Asociat tuturor momentelor importante ale vieții, el este mai mult decât un simplu produs. Vinul este un prieten, un confident, un garant al comunicării și prieteniei: ”On ne peut pas se disputer avec un verre à la main” – Oamenii nu se pot certa cu un pahar de vin în mână (proverb francez).

Vinul a inspirat organizarea celui mai mare festival în aer liber din România dedicat acestei licori minunate, dar și companionilor săi de suflet, gastronomia și cultura. Astfel, Central Park Wine Festival s-a născut din dorința întoarcerii la lucruri și bucurii simple, dar și din cea de a face din fiecare participant la eveniment un ambasador al produselor viticole și gastronomice românești. Elementele esențiale pentru realizarea acestui scop sunt cunoașterea, comunicarea și relaționarea.

La Central Park Wine Festival veți cunoaște lumea fascinantă a vinului (și a gastronomiei de excepție); veți comunica despre tot ce reunește în jurul său acest produs și veți relaționa cu alți și alți ambasadori ai săi, din toate colțurile lumii, pentru ca împreună să (re)descoperiți frumusețea plăcerilor simple.

30 august – 2 septembrie 2018.
Central Park Wine Festival, Cluj-Napoca, România

 

Întoarcerea la simplitate pare ea însăși o provocare în societatea modernă. Avem nevoie de o ancoră care să ne ajute să oprim goana și să ne îndreptăm ochii și sufletul înspre tradiție. Înspre cultură, istorie, pământ, locuri și oameni.

 

”In vino veritas” ( În vin se află adevărul )
– proverb latin

Vinul-Inspirația


Inseparabilă de istoria umanității, povestea vinului își are originile cu opt mii de ani înaintea erei noastre, în munții Caucaz de pe teritoriul actualei republici Georgia. În mitologia greacă, unul dintre cei mai iubiți zei era Dionysos (regăsit și în mitologia romană sub numele de Bachus): el guverna lumea plină de aromă și savoare a vinului, băut în cinstea lui la sărbători.

Vinul a reprezentat mereu mai mult decât un bun de consum: el este un simbol al civilizației și calității vieții. Fascinant prin caracterul său versatil, legat de pământul și oamenii care l-au creat, vinul este un amestec mereu suprinzător de artă, rafinament, cultură și cunoaștere. Fiecare vin este unic, fiecare are personalitate și o poveste pe care o poți cunoaște doar prin degustare.

De aceea, la Central Park Wine Festival, vinuri din toate colțurile lumii te așteaptă să le deguști pentru a le afla poveștile, pentru a călători, cu ajutorul buchetelor de arome, printr-un univers rafinat, ce te va încânta. Haide în Parcul Central din Cluj-Napoca între 30 august și 2 septembrie și vei afla totul despre cum se degustă un vin, despre cum îi poți descifra tainele și despre secretele facerii unui vin bun.

 

”Bucătăria bună
și vinul bun fac paradisul pe pământ”

– Henric al IV-lea

Gastronomie – Companionul


Fericirea se măsoară de multe ori în lucruri mărunte: un zâmbet primit pe stradă, o floare care se deschide sub ochii noștri, o ploaie caldă de vară, un pahar cu vin de calitate savurat alături de bucate delicioase și sănătoase.

Pentru că vinul îmbietor face casă bună cu mâncarea apetisantă și gustoasă, Central Park Wine Festival ți-a pregătit o incursiune culinară fabuloasă prin câteva dintre cele mai interesante și provocatoare bucătării ale lumii: grecească, asiatică, franceză, spaniolă, italiană – dar și un periplu prin bucătăria românească.

Bucate alese, proaspăt gătite, te vor aștepta să le afli și lor povestea și să te bucuri de gustul desăvârșit. Producători autohtoni de legume, fructe, miere și multe altele te invită să (re)descoperi gustul copilăriei petrecute la bunici, prin oferta bogată de produse cultivate tradițional, în România.

 

”Muzica este vinul care umple cupa tăcerii”
– Robert Fripp

Cultura – Prietenul


Vinul a însoțit cultura din cele mai vechi timpuri: de la începuturile filosofiei în Grecia antică, unde menirea lui era să dezlege limbile spre conversații spumoase, trecând prin epocile ce au marcat evoluția societății și ajungând în modernitate drept companion al tuturor artelor.

Relația dintre vin și cultură a fost și rămâne un subiect de intensă dezbatere, câtă vreme licoarea savuroasă și sofisticată continuă să își pună amprenta asupra umanității. Memorabile acte artistice din istoria omenirii sunt invariabil legate de prezența unui vin de calitate, fie că e vorba de muzică, poezie, filosofie, operă, pictură sau alte forme ale artei.

Central Park Wine Festival aduce momente culturale variate în Parcul Central din Cluj-Napoca: de la muzică live, pentru gusturi diverse, ce va răsuna în diferite colțuri ale parcului la dezbateri tematice; de la proiecții de film în aer liber la lecturi sau schimburi de idei menite să creeze o atmosferă elevată și incitantă din punct de vedere intelectual.

 

”Penicilina vindecă, dar vinul face oamenii fericiți!”
– Alexander Fleming

Divertismentul – Atmosfera


Pentru că vrem ca toate vârstele să se simtă bine la Central Park Wine Festival, îți propunem o diversitate de activități pentru a te distra și a (re)găsi copilul din tine (în cazul în care ai uitat de el) sau a te bucura alături de familia ta.

Te așteptăm să descoperi jocurile originale, amuzante și educative pentru copii, dar și petrecerile tematice, cu muzică mixată live sau petrecerile ascunse prin grădini, la adăpostul intim creat de copaci. Vrem să râzi alături de noi, să lași deoparte grijile zilei și să te bucuri de momente memorabile în compania celor dragi ție.

Ține minte data: 30 august – 2 septembrie. Vino să întâmpini toamna cea bogată în cel mai vesel sfârșit de săptămână al anului!